Micke gör rätt – och Björn känns klockren

Jag har sett folk kalla Micke Stahre för fitta och svikare (heja internet, där folk få tycka till mer eller mindre anonymt). Dock anser jag att Micke gör rätt som ser till sitt eget hus, inget konstigt med det. Och tack och lov känns Björn Wesström klockren, det är jag ännu mer övertygad om efter kvällens möte.

Det var ett välbesökt möte på Restaurang Råsunda, folk fick inte ens plats att sitta ner. AIK berör, så är det bara. Innan mötet startade frågade man åskådarna om journalister tilläts vara på plats och fick ett nej till svar från flera av deltagarna, varför jag såg åtminstone en reporter lämna lokalen.

Min roll i det här är lite luddig, men skiljer sig framförallt på två punkter. 1: Jag är supporter och har följt AIK i 20 år. 2: Jag är inte ute efter att skapa sensationsartiklar eller svartmåla någon. Så därför rapporterar jag lite från mötet utan att gå in allt för mycket på exakt vad som sades eller detaljer. Jag tycker att om man bryr sig så ska man vara på plats och lyssna på vad som sägs (jag tog ledigt från jobbet i kväll för att kunna närvara).

Jag vill börja med att tacka Micke Stahre för vad han åstadkommit med i AIK. Många har kallat honom ord som svikare och fitta, men jag köper inte det. Jag tror få tränare går till en klubb för att hjärtat ligger där. Det här är kommers, det handlar om pengar, berömmelse och där man får bäst chans till framgångar och personlig utveckling. Nu passar det bra med ett kärt ämne: jämför ALDRIG oss supportrar med spelare, ledare, styrelseledamöter etcetera. För dem är det ett jobb, för oss en passion. Klart att man kan ha ett hjärta för en klubb som ledare, eller åtminstone få det, men jag köper inte att man är i en klubb för att det är just den klubben man älskat sedan barnsben.

Micke gör helt rätt, han ser till sitt eget hus, vad som är bäst för honom privat och som tränare. Såvitt jag hört från flera håll gick han på Hammarbys matcher tidigare, i sin ungdom eller när det nu kan ha varit. Det är hans jobb att vara tränare, det är nästan lite punkt och slut där.

Har full respekt för Micke, även om respekten naggades en del i kanten eftersom han inte var på kvällens möte på Råsunda. Hade han varit där och stått rakryggad, tror inte att han fått så mycket kritik, så hade han vuxit i mina ögon. Nu hade han chansen men tog den inte, sedan vad det beror på får han själv svara på. AIK kanske inte ens ville ha honom där?

Björn Wesström kliver in och det känns klockrent. Han poängterade på mötet att han faktiskt har mycket mer erfarenhet som tränare än som sportchef. Och vi vet ju alla hur han lyckats i sin nuvarande roll… Han har ringt samtliga i tränarstaben och samtliga ville fortsätta, någonting han var mycket glad över.

Björn är faktiskt en av oss på riktigt. Han är AIK:are, rakt av. Jag har svårt att se honom göra någonting halvhjärtat i klubben han älskar. Jag tror heller inte att Björn är rädd för att peta spelare som inte presterat, ingen nämnd och ingen glömd. Jag hoppas att folk som läser här själva vet vilka som underpresterat. Klart var att Björn, på en rak fråga, påpekade att Sebastian Eguren inte levt upp till förväntningarna, eller snarare lönen, men det behöver man ju inte vara raketforskare för att förstå.

Mötet i övrigt handlade en del om ekonomin. Supportern Danne undrade hur man kan gå typ 20 miljoner back på två år och flera var kritiska. Vd:n Annela Yderberg svarade så gott det gick, men jag tycker att vi supportrar på plats fick lite väl luddiga svar. Heder där åt Björn som är så rak han kan vara och inte försöker att slingra sig från frågorna som kom.

Arenanfrågan togs också upp och det var inget nytt, man tittade på olika alternativ. Det man konstaterade var att Råsunda i nuläget inte var till salu. Känns dock som om det kvittar just nu, kan man med Sveriges största publik gå så dåligt ekonomiskt som man verkar göra känns det rätt dödfött att ens tänka tanken på att köpa en egen arena… Vad har hänt med alla miljoner som spelarförsäljningarna gav i vintras?

Som sagt, vill man få reda på saker och ting bör man vara på plats. Av supporterfalangerna fanns Black Army, Ultras Nord, Sol Invictus, Smokinglirarna och Firman på plats, och jag tror att samtliga på plats applåderade Björn Wesström i hans nya roll.

Jag tycker att det här känns bra. Man kunde inte tvinga Stahre att vara kvar sin uppsägningstid, tolv månader, och vad skulle det tjäna för syfte? Jag tycker att vi blickar framåt och stöttar laget, Björn och övriga ledare istället för att se till det som varit.

Tack för allt, Micke Stahre och lycka till i din nya roll Björn Wesström, du känns klockren.

* * *

Stahres besked hade kommit redan i torsdags, ändå kände man att det var bäst att han ledde laget mot BK Häcken i helgen.

Siktar på att gå på tisdagens träning, dock så jobbar jag både eftermiddag och kväll så en rapport kommer att dröja.

* * *

Nu blir det här en liten upprepning på ett svar jag skrev till min vän YvonneFacebook, men… En hypotetisk fråga, säg att jag med mitt hjärta var tränare för AIK och så hörde Barcelona av sig. Tror ni då jag hade sagt ”Nej tack, jag har mitt hjärta här”? Den som hade tackat nej till ett sådant anbud räcker upp handen. Ni är inte många.

* * *

Visst är det generellt jävligt tröttsamt när man bryr sig så mycket och får så luddiga svar av beslutsfattare? Det är lite som med politiker.

En fråga gällde pengarna för Jos Hooiveld, där Panaxias vd Thomas Gravius sagt att han vill återinvestera sin del och där en mötesdeltagare undrade vad som hänt med den andelen. Svaret var någonting om att utveckla spelare och sälja dem vidare, det lät som ett svar på en helt annan fråga.

Kanske satsas pengarna på Clecio, eller någon annan sydamerikan, till sommaren. Men vi fick inget direkt svar på vad som hänt med pengarna.

* * *

Björn poängterade också att alla inte funkar ihop och drog det populära exemplet att Rikard Norling och Ola Andersson ”nog inte firade jul ihop”. Han poängterade dock att han och Micke funkar bra.

* * *

Samtidigt som mötet kom en intervju med Micke hos Sportbladet. Där läser jag också att supportrar har åtal att vänta ef
ter guldmatchen i Göteborg. Undrar hur igenkänd man är?

Sedan undrar jag om supportrar tidigare åtalats för att fira SM-guld? Eller om det är en ny grej för att vi är från Stockholm?

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.