Råsunda FC stod upp bra – och en pudel

En tveksamt dömd straff gjorde att supporterlaget Råsunda FC föll med 2-1 mot det profilstarka division 5-laget Andrea Doria. Samtidigt har jag fått perspektiv på gårdagen, givetvis är det trist att AIK Hockey drabbas av läktarskandalen på Hovet. Man kan säga att jag gör en pudel som det så fint heter.

Nu tycker kanske en del att man vänder kappan efter vinden, men det stämmer inte. Anledningen är att jag valde att inte läsa folks synpunkter om gårdagens blogginlägg förrän sent på eftermiddagen, och då hade jag redan tänkt mycket på det inträffade och på hur det drabbar klubben vi älskar. Jag kommer alltid att vara delad när det gäller dessa killar som ställer till det, på något sätt har det alltid följt med mig och fascinerat mig, precis som med så många andra. Sedan tycker jag personligen inte, efter många funderingar på denna enskilda händelse mot Rögle, att det är okej att sabba för AIK Hockey på det sätt man gjorde på torsdagen.

Givetvis går jag ut på hal is, men jag är rätt avtrubbad när det gäller sådana händelser efter alla stökiga år på 90-talet om inte annat och reagerade inte nämnvärt i går. Så här i efterhand beklagar jag dock det inträffade å AIK:s vägnar (även om jag inte har något som helst med det att göra, och inte heller är någon opinionsbildare, utan det är bara min personliga åsikt). Jag har alltid respekterat de här kategori c-supportrarna och kommer alltid att göra det, men jag tycker nu att man gick för långt i går. Kanske borde jag ha insett det tidigare, men så har vi ju det här med att vara avtrubbad… Nu fick jag i alla fall det sagt, jag hoppas att det inte blev allt för luddigt nu.

Vi ska vara kaxiga AIK, vi ska inte ta skit från någon. Men lite måste vi supportrar kunna ta. Det är lustigt att när en spelare i AIK gör en sak mot en motståndare så hyllar vi den personen, och när någon gör så mot oss reagerar vi med avsky och till och med kravaller och hot. Jag anser att man får försöka att se lite nyanserat när sådant händer även om jag själv inte alltid varit Guds bästa barn i mina yngre år.

För övrigt så skrev en AIK-bekant, hockeyfantasten Martin Malmberg, en ganska tänkvärd sak till mig: ”Inte ens de som var med och startade FB kan ju tycka att gårdagens händelse är ok”. Oavsett om man gillar eller ogillar det faktum att det finns kategori c-supportrar så tror jag att många är beredda att hålla med. Utan AIK är vi ingenting, varken a-, b- eller c-supportrar. Nu hoppas jag att AIK inte drabbas för hårt.

* * *

Division 7-gänget Råsunda FC träningsspelade mot Andrea Doria, nykomlingar i division 5, på fredagsaftonen. Och vi gjorde det bra, stod upp fantastiskt bra även om vi föll med 2-1. Profilstarka Dorias segermål kom på en straff, som jag tyckte var okej (man ska akta sig för att glidtackla i straffområdet) men som andra tyckte var horribel. RFC hade chanser och duktige mittbacken Magnus Lhådö brände en straff, och utöver det hade vi ett par farliga frilägen mot slutet.

Andrea Doria är ett bättre lag tycker jag, ändå hade vi lika gärna kunnat vinna i dag även om hemmalaget också hade chanser på en storspelande Jesper Zperman i målet. Övrigt värt att notera var att vänsterbacken Max Schmekel drog på sig ett rött kort efter sisådär 25 minuter efter en riktigt ful bensax på en Doria-spelare. Bägge hade spelat färdigt efter det (men vi fick byta in en ny spelare eftersom det var en träningsmatch).

RFC:s mål gjordes av Mathias Asplund i hans kanske bästa match någonsin för föreningen. Totalt tror jag det blev tre gula och ett rött till RFC och till och med Dorias lagledare och norrbagge Per-Jarle Heggelund skrek till RFC:s bänk om att vi skulle lugna ner oss vid åtminstone ett tillfälle, och även domaren varnade oss. Men efteråt var det inga hard feelings lagen emellan vad jag kunde märka.

Jag skulle vilja lyfta fram många spelare utöver Zerman och Asplund. Det ska jag inte göra, men en som är värd att hyllas för sitt tuffa spel på mittfältet är Adam Birkeros. Jösses vilken tuffing, bara hans hårda spel gör det värt att komma och titta på Råsunda FC, och då är han dessutom en väldigt bra spelare som kommer att betyda mycket för oss i år (om han inte drar på sig allt för många kort).

Tyvärr saknade Andrea Doria spelare som Andreas Andersson och Christopher Kviborg, men man hade med apan Fred Persson och Aftonbladets krönikör Simon Bank med på planen. För övrigt kul val av lag som Andreas Andersson hamnat i, speciellt som den spelare som Max tacklade sönder skrek ”gnagarjävel” när han fick hjälpas av planen.

Domaren sög hårt och var helt klart partisk, men jag ska inte skylla förlusten på honom. Dock så är det alltid kul att gnälla på domaren även om det är mänskligt att fela. Jag har varit med om värre domare, både när vi spelat och när AIK gjort det.

* * *

Vad ska Simon Bank skriva nu? Men det hade varit en lite roligare fråga att ställa om vi hade vunnit och kanske spelat lite, lite tuffare. Fast visst gör det lite ont att möta gnagare.

* * *

För övrigt läser jag nu att tävlingsnämnden kommer att ta upp incidenterna mot Rögle nu på måndag, AIK riskerar böter på uppemot en halv miljon kronor eller spel inför tomma läktare OM frågan går vidare till disciplinnämnden. Det kan därmed bli oerhört kostsamt för konkurshotade AIK Hockey.

* * *

På vägen hem efter fredagens match stannade jag och Albin till på Restaurang Udden i Aspudden, alldeles där vi bor. Där sprang jag på en gammal AIK-bekant, Peter ”Pash” Berggren, som läst på Gnagaforum att någon ”aldrig skulle läsa min blogg igen”. Jag kan inte bry mig mindre, jag skriver vad jag tycker och känner och passar det inte att läsa så går det väldigt bra att dra någonstans.

* * *

Få bilder från i dag, räkna dock med matchbilder efter söndagens match. Då är det lite bättre ljus och jag tar med mig systemkameran.

* * *

Noterar att min video från Hovet även ligger på Nyheter24:s sportsidor, den har hamnat där utan min vetskap ska jag ta och tillägga.

* * *

Får ändå ta och tacka för alla åsikter man fått för torsdagens inlägg, både här och på Facebook. Härligt att ni engagerar er. Och jag vill faktiskt ge cred till er som står för era åsikter under eget namn, oavsett vad ni tyck
er. Jag tycker att det är modigt att kritisera Firman under eget namn, till skillnad från alla anonyma som gömmer sig bakom en datorskärm och hotar och spyr galla (jodå, jag drabbas rätt ofta av det själv).

* * *

Nu ska jag dra mig tillbaka, ska upp skapligt i morgon för en radiointervju (som dock inte har något med AIK att göra). Nästa chans att se Råsunda FC är mot gaylaget Stockholm Snipers IF (division 7) ute på Stora Essingens BP på söndag klockan 14:00.

* * *

Stöd AIK Hockey!

* * *

TILLÄGG: Doria-spelaren ”Canessa” skrek tydligen ”Jag ger mig aldrig, jag är järnkamin” fick jag mejlat till mig av lagledaren Per-Jarle Heggelund. Han ifrågsatte också videoklippet där jag visst sa att Bank skulle dö, men vi larvar ju oss bara. Jag tackade honom efter matchen, jag är inget djur.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.